I en længe ventet begivenhed et århundrede undervejs, skal den danske industrimand Lars Emil Bruuns (1852-1923) ekstraordinære mønt-, medalje-, seddel- og bogsamling endelig sælges i en række auktioner, der strækker sig over flere år. Fra efteråret 2024 præsenterer Stack’s Bowers Galleries denne prisbelønnede samling af skandinavisk mønt på offentlig auktion. Siden 2011 har næsten 20.000 omhyggeligt arrangerede genstande, anbragt i fire store specialfremstillede skabe (som de var ved hr. Bruuns død i 1923), forblevet sikkert opbevaret på et hemmeligt sted, forsikret for 500.000.000 danske kroner (ca. USD 72.005). Verden venter, når L. E. Bruun-samlingen, klar til at forvandle sig fra et dansk nationalklenodie til et internationalt vidunder, dukker op fra sin århundrede lange dvale og indtager sin plads som den mest værdifulde samling af verdensmønter og medaljer, der nogensinde har krydset auktionsblokken .

Stack’s Bowers Galleries Præsenterer

L. E. Bruun Samlingen

Samlingen, omhyggeligt samlet af denne velstående danske smørhandler, der startede som dreng i 1850’erne og i årtier, der fulgte, er forblevet i det væsentlige intakt, i modsætning til dem fra hans samtidige, som for længst er blevet spredt. Til dels takket være et enestående og højst ejendommeligt testamente om hans testamente har L. E. Bruuns Samling været bevaret i et århundrede som reserve for Den Kongelige Danske Mønt- og Medaillesamling. Den fandt først tilflugt inden for murene på Frederiksborg Slot, tidligere kongelig residens, før den fandt vej til Danmarks Nationalbank i København.

Siden 2011 har næsten 20.000 omhyggeligt arrangerede genstande, anbragt i fire store specialfremstillede skabe (som de var ved hr. Bruuns død i 1923), forblevet sikkert opbevaret på et hemmeligt sted, forsikret for 500.000.000 danske kroner (ca. USD 72.005). Verden venter, når L. E. Bruun-samlingen, klar til at forvandle sig fra et dansk nationalklenodie til et internationalt vidunder, dukker op fra sin århundrede lange dvale og indtager sin plads som den mest værdifulde samling af verdensmønter og medaljer, der nogensinde har krydset auktionsblokken .

Dybt bevæget over de ødelæggelser, han var vidne til under 1. Verdenskrig og frygtede en ny krig eller bombning af København, efterlod L. E. Bruun krævende instruktioner i sit testamente til sin samling: “I en periode på 100 år efter min død skal samlingen tjene som en reserve til Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling i København i den forstand, at såfremt den skulle blive væsentlig ødelagt ved brand eller bortkommet ved tyveri eller anden sådan begivenhed, skal min samling tilbydes staten som gave.” Men skulle det næste århundrede gå med den nationale samling intakt, “skal den sælges på offentlig auktion, og provenuet skal tilfalde de personer, der er mine direkte efterkommere.”

Den 21. november 2023 kom det øjeblik, da den endelige bestemmelse i testamentet trådte i kraft. Denne frigav til auktion næsten 20.000 mønter, medaljer og papirsmykker fra Danmark og beslægtede områder, Norge, Sverige, samt middelaldermønter fra den tid, hvor danske konger regerede i England.

Henrik Holt Christensen, Senior Director of Consignments hos Stack’s Bowers Galleries, udtalte: “Som indfødt i Danmark er jeg overlykkelig over, at Stack’s Bowers Galleries er blevet betroet denne prestigefyldte opgave – en drøm fra min første tid som møntentusiast. Da jeg så kollektionen på første hånd, blev jeg slået af dens mangfoldighed og kvalitet, der tilbyder en omfattende fortælling om skandinavisk monetær udvikling. Fra entry-level stykker til overordentlig sjældne skatte, der er den fineste kvalitet, der findes, indkapsler Bruuns kollektion Skandinaviens årtusind lange numismatiske rejse.”

Samlingen af ​​verdens største samling af skandinaviske mønter krævede udholdenhed, dedikation, tid og frem for alt betydelige økonomiske ressourcer. Lars Emil Bruun, banebrydende inden for konservering, konservering og eksport af dansk premium-smør, etablerede en global virksomhed, der drev ham til enorm rigdom. Hans velstand gjorde det muligt for ham ivrigt at forfølge sin hobby, deltage i det numismatiske samfund, deltage i auktioner og samle et udsøgt specialiseret bibliotek. Bruuns betydelige rigdomme, der stammede fra hans smørimperium og skarpsindige ejendomsprojekter, gjorde det ikke kun lettere at erhverve individuelle mønter, men også hele samlinger.

“Vi i Stack’s Bowers Galleries er beærede over at blive betroet Bruuns numismatiske arv efter en århundrede lang ventetid,” sagde Brian Kendrella, præsident for Stack’s Bowers Galleries. “Auktionshuse fra hele verden forfulgte muligheden for at præsentere disse mønter. Vores teams legendariske ekspertise, vores internationale rækkevidde og vores succeshistorie med berømte specialiserede skabe af forskellige numismatiske genstande vil gøre os i stand til at fremvise denne kollektion på en måde, der vil sikre Bruuns navn blandt de vigtigste møntsamlere gennem tidene.”

Yderligere oplysninger om auktionsplanen og globale udstillinger med L. E. Bruun Collection vil blive offentliggjort på www.StacksBowers.com.

Join our mailing list

Don't miss an auction!

Subscribe to our newsletter.

 

Contact Us

West Coast Office • (800) 458-4646

Midwest Office • (800) 817-2646

East Coast Office • (800) 566-2580

[email protected]
 

Hong Kong, China Office • +852 2117 1191

[email protected]
 

Copenhagen, Denmark • +45 80 40 49 42

[email protected]

Follow Us
Subscribe to
Our Newsletter

We are sorry, an unexpected error occurred!
Please enter a valid email address

I'm Interested In...

Thank You!

Thank you for subscribing to the Stack's Bowers Galleries e-newsletter.